Disconfort articular: motive, semne și tratament

Disconfort articular: motive, semne și tratament

Durerile articulare pot fi resimțite în multe părți ale corpului (mâini, picioare, șolduri, genunchi, coloana vertebrală) și pot fi agravate de aspecte de amenințare precum vârsta, greutatea, leziunile anterioare, suprasolicitarea, diverse alte probleme medicale. Disconfortul poate fi constant sau recurent, adesea articulația se poate simți rigidă (mai ales dimineața), chinuitoare sau inflamată. Durerea poate limita capacitatea persoanei de a executa sarcini tipice, iar durerea gravă poate afecta calitatea vieții. Tratamentul disconfortului articular trebuie să se concentreze nu numai pe durere, ci și pe caracteristicile afectate (1).

Cine are un risc mai mare de durere articulară?

Persoanele care prezintă un risc mai mare de durere articulară sunt:

  • sunt mai în vârstă;

  • au avut de fapt leziuni anterioare la o articulație;

  • utilizați o anumită articulație în mod repetitiv (mișcări mecanice);

  • ai inflamație articulară sau diverse alte probleme cronice;

  • aveți depresie clinică, anxietate sau anxietate;

În timpul examinării, medicul va arunca o privire asupra pacientului și va cere întrebări pentru a afla ce ar putea declanșa durerea. declanșează disconfortul. Persoana trebuie să anunțe medicul cu privire la leziunile anterioare ale articulației, când a început durerea articulară, care este istoricul familial de disconfort articular. Va urma un examen al articulației afectate, pentru a vedea dacă există durere sau dacă mișcarea este afectată. De asemenea, medicul va căuta indicii de deteriorare a țesuturilor musculare, ligamentelor, ligamentelor.

Dacă este necesar, medicul poate cere clientului să facă radiografii (pentru a vedea dacă există leziuni articulare, lichid în articulații, pinteni osoși sau alte probleme) sau examinări de sânge (ajut la validarea unui diagnostic și pentru a elimina condițiile care ar putea crea disconfort) (1 ).Pentru mai multe informații, vă rugăm să faceți clic aici Care sunt cauzele durerilor articulare și ce soluții există? Pe site-ul nostru În acest articol, vă informăm care sunt motivele, semnele și alegerile terapeutice pentru durerile articulare.

Variabilele de amenințare pentru durerile articulare

Operele literare medicale precizează mai multe elemente de risc care favorizează evenimentul de disconfort articular, având ca rezultat deteriorarea articulațiilor și starea de bine a clientului. Elementele importante de risc pentru durerile articulare sunt următoarele:

  • Vârsta: un număr de tipuri de artrită sunt frecvente, în special în rândul persoanelor cu vârsta peste 40-50 de ani. În cazul osteoartritei, riscul de a se instaura crește odată cu înaintarea în vârstă, concretizându-se mai ales în rândul persoanelor de peste 65 de ani, datorită faptului că articulațiile se degradează;

  • sex: femeile sunt cele mai predispuse să dezvolte inflamație reumatoidă a articulațiilor, în timp ce bărbații au mai multe șanse de a dezvolta gută. Femeile au, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta gonartroză (osteoartrita la genunchi) și osteoartrita mâinii. Bărbații au un risc mai mare de a crea coxartroză (osteoartrita de șold);

  • predispoziție genetică: dacă un membru al familiei se luptă cu boli articulare, aceasta crește riscul de a dezvolta anumite tipuri de artrită la persoanele înrudite;

  • greutate: excesul de greutate este o variabilă sistemică de amenințare, în special la nivelul genunchiului. Grăsimea joacă o funcție principală în declanșarea cascadei inflamatorii, din cauza stresului exercitat de greutate asupra articulațiilor. Medicii avertizează, de asemenea, că problemele cu greutatea pot declanșa artrita în articulațiile minuscule, cum ar fi cele ale mâinilor;

  • rănire: accidentele și infecțiile sunt un factor de pericol în afectarea articulațiilor și pot declanșa afecțiuni articulare la o vârstă fragedă. Agenții infecțioși pot fi viruși și bacterii. Articulațiile suferite sunt cel mai probabil să dezvolte artrită în timp decât cele neatinse;

  • anamneza medicală (defecte articulare): existența unor articulații defecte sau malformații poate spori pericolul osteoartritei. Condițiile de aliniere articulară (inegalitatea brațului sau picioarelor inferioare, condiții fixe) și traumatismele osteoarticulare (luxații, prea mult antrenament) pot provoca apariția bolilor la o vârstă fragedă;

  • ocupație și stil de viață: persoanele care au o anumită profesie sau care desfășoară o activitate fizică sportivă continuă (care solicită mult mai multe articulații) sunt expuse unei amenințări mai mari de a dezvolta boli cronice articulare, chiar și la o vârstă fragedă.

Dezvoltarea diagnosticului de disconfort articular

Se efectuează o serie de examinări pentru a detecta inflamația articulară sau artroza.

Examenul clinic al persoanei

Aderarea la sunt evaluate:

  • Simptomele și atributele disconfortului: cum și când apare durerea, care este durata și intensitatea acesteia, tipul de disconfort, unde este localizat, unde emite, progresul disconfortului și reacția la terapie;

  • varietatea articulațiilor implicate;

  • traume sau infecții;

  • medicament asociat;

  • altă problemă de sănătate a persoanei examinate.

Investigații de laborator

Se efectuează analize de sânge pentru prețul sedimentării eritrocitelor, pentru a descoperi markeri de inflamație sau infecție, aspect reumatoid, analiza lichidului sinovial.

Evaluări imagistice

Razele X sunt una dintre cele mai frecvent utilizate tehnici. Artroscopia este o radiografie articulară pentru a recunoaște deteriorarea articulației, permițând imaginarea cartilajului și este utilizată în diagnosticul medical al osteoartritei. Ultrasunetele pot fi utilizate pentru a analiza articulația, materialul cartilajului în toate aeronavele, ajută la diagnosticul medical diferențial al osteoartritei de alte afecțiuni osteoarticulare. Imagistica cu vibrații magnetice (RMN) este una dintre cele mai delicate tehnici de identificare a unor boli articulare.

Terapia durerilor articulare

Durerile articulare pot fi tratate pentru a ajuta pacientul. Ocazional, disconfortul poate dispărea ca urmare a medicamentelor sau a unor simple antrenamente. Alteori, durerea poate fi intensificată cu medicamente prescrise de un specialist sau cu intervenții chirurgicale. Mai jos sunt una dintre cele mai populare opțiuni de terapie!

Terapia durerilor articulare în casă

  • Folosirea de comprese reci sau fierbinți în locația deteriorată, pentru perioade scurte de timp, de multe ori pe zi.

  • Exercitații: mers pe jos, antrenamente aerobice, înot, extindere. Vă recomandăm să vă instruiți medicul înainte de a începe un program de antrenament.

  • Gestionarea greutății: poate fi o metodă de ameliorare a durerii, dacă este esențial pentru a minimiza presiunea asupra articulațiilor.

  • Tratamente locale: sunt loțiuni sau geluri care se aplică peste zona articulației afectate.

Dacă aceste tratamente nu atenuează disconfortul, medicul poate recomanda:

  • dispozitive de suport;

  • tratament fizic sau ocupațional: implică un program de sănătate și fitness care ajută la îmbunătățirea versatilității și la calmarea durerii;

  • antidepresive: dacă disconfortul articular influențează odihna, se pot sugera antidepresive;

  • depresivele musculare: sunt recomandate pentru tratarea spasmelor musculare;

  • steroizi injectabili: calmează durerea și inflamația pe termen scurt. Sunt recomandate în mod special pentru clienții cu inflamație articulară și tendinită (3);

Tratamente chirurgicale

Chirurgia poate fi o alternativă dacă disconfortul articular este de lungă durată și nu dispare cu medicamente și exerciții fizice. Există o serie de alternative medicale:

  • artroscopie: chirurgul estetician face 2-3 incizii pentru a intra în articulație și folosește un artroscop pentru a repara materialul cartilajului;

  • inlocuitor articular: dacă cartilajul este uzat, articulația (șold, genunchi, umăr) poate necesita înlocuirea. Îmbinarea artificială poate fi construită din metal sau plastic (3 ).

Dificultăți ale bolilor articulare

Starea articulațiilor implică pierderea parțială sau completă a caracteristicilor articulațiilor în cauză, iar acest lucru afectează puternic modul de viață și stilul de viață al clientului, indiferent de vârstă. În plus, dacă boala se intensifică în timp, durerea se poate accentua și poate chiar aduce o afectare semnificativă.

Indicații valoroase pentru păstrarea stării de bine a articulațiilor

Conceptele generale care garantează o bună calitate a vieții unei persoane iau în considerare atât activitățile de prevenire a accidentelor care pot declanșa vătămări și boli cronice, cât și promovarea unui mod de viață sănătos. Dacă executăm exerciții, este mai potrivit să folosim dispozitive ideale pentru activități sportive, să realizăm o colecție de antrenamente de antrenament, să evaluăm și să evităm situațiile riscante care pot crea traumatisme motorii electrice (de exemplu, sarcinile sportive în sezonul de iarnă).

Dacă ne confruntăm cu afecțiuni articulare, chiar și mici, trebuie să folosim dispozitive de asistență articulară, să prevenim suprasolicitarea fizică și să efectuăm antrenamente medicale sub supravegherea unui expert.

Un mod de viață sănătos este susținut de o nutriție amplă, aportul de vitamine și minerale, controlul greutății și flexibilitatea corpului. Păstrarea unui corp activ se realizează cu ajutorul sarcinilor de întreținere, plimbărilor în exterior, monitorizării poziției corpului și respectarea pauzelor pentru relaxarea articulațiilor atunci când lucrați într-un birou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »